Maksuturva on Verkkoteollisuus ry:n Partnerijäsen ja seuraa tiiviisti kaupan alan kehitystä ja lainsäädäntöä Euroopassa. Yhtiö on muun muassa edelläkävijä uuden kesäkuussa 2014 voimaan astuneen kuluttajasuojan käyttöönotossa: Sekä Maksuturva että PostiMaksuturva -palveluita käyttämällä verkkokauppa voi varmistaa vastaavansa uudistuneen lain vaatimuksiin. Nyt verkkokauppa-alaa myllertää uusi muutos: ALV laskutetaan jatkossa ostajan kotipaikan mukaan.

LakipykäläVuoden alusta kaikki digitaalisten tuotteiden ja palvelujen myyjät ovat joutuneet veloittamaan ja raportoimaan arvonlisäveron ostajan kotipaikan mukaan, jos ostaja tulee EU:n sisältä. Eli jos vaikkapa saksalainen henkilö ostaa digitaalisia tuotteita Suomesta, ALV laskutetaan Saksan arvonlisäveroprosentin (19 %) mukaan. Vuoden 2015 alusta lähtien kaikki EU-alueen ALVit voi tilittää kotimaan veroviranomaisen kautta. Samalla poistuivat kansalliset minimirajat, eli pienikin myynti toiseen EU-maahan raportoidaan erikseen.

Digitaalisilla tuotteilla ja palveluilla tarkoitetaan lähes kaikkea, jossa itse tuote on digitaalinen. Suurimmat volyymit ovat luonnollisesti musiikissa, peleissä ja ohjelmistoissa, mutta e-kirjat, virkkausohjeet tai piirrokset ovat yhtä lailla digitaalista sisältöä. Sen sijaan esim. verkko-opetusta, matkoja tai lipunmyyntiä uudistus ei koske, koska itse palvelu ei ole digitaalinen. Uudistuksella on ennen kaikkea ollut tarkoituksena saada kuriin suurien toimijoiden kuten Applen tai Spotifyn veroshoppailu, mutta järjestelmä koskee kaikkia toimijoita.

Suomalaiselle digitaalisia palveluja myyvälle verkkokaupalle uusi järjestelmä aiheuttaa muutamia muutoksia. Ensinnäkin myyjän pitää rekisteröityä verottajan ”arvonlisäveron erityisjärjestelmään” (Mini One-Stop-Shop) ja raportoida sinne myynnit ja niiden ALVit ostajan kotimaan mukaan. Toiseksi myynnistä suurimmille eurooppalaisille markkinoille jää hieman enemmän viivan alle, koska esim. Saksan ALV on 5 ja Britannian 4 prosenttiyksikköä alle suomalaisen ALVin. Lisäksi myyjällä on periaatteessa myös velvollisuus selvittää ostajan kotimaa luotettavasti, mutta useimmissa tapauksissa myyjä voinee luottaa palveluntarjoajien kuten pankkien, luottokorttiyhtiöiden ja verkkokauppajärjestelmien tarjoamiin tietoihin ostajan kotimaasta.

Muutos tehtiin EU:ssa nopealla aikataululla, ja monet siihen liittyvät käytännöt hakevat vielä lopullista muotoaan. Seuraavassa vaiheessa EU:ssa valmistellaan vastaavan muutoksen tekemistä myös fyysisten tavaroiden kauppaan. Sellainen muutos koskisi lähinnä vain PK-yrityksiä, koska suurten toimijoiden myynti on siirretty jo aikaisemmin ostajan kotimaan ALV-kannan mukaan verotettavaksi. Tällainen muutos, jota jotkut ennustavat jo vuodeksi 2016, muuttaisi kaupan perusrakenteita nyt tehtyä muutosta vähemmän, mutta se muuttaisi merkittävästi pienten PK-yritysten verkkokauppojen toimintaa verottajan suuntaan nykyiseen malliin verrattuna.

Tämä artikkeli on tarkoitettu selventämään yleisimpiä käytäntöjä. Oman verkkokauppasi toimintatapojen oikeellisuus on syytä tarkistaa verottajalta ja suunnitella veroasiantuntijoiden kanssa. Lisätietoja löytyy seuraavista lähteistä:

  

"Eurooppa on suhteellisen tuoreena yhtenäisenä talousalueena ollut haasteellinen paikka harjoittaa rajat ylittävää verkkokauppaa erityisesti sellaisista maista käsin, joissa on korkea arvonlisävero. Verokäytäntöjen lisäksi maksamisen teknologiat ja kuluttajien mieltymykset paikallisten maksutapojen käyttämiseen ovat hidastaneet rajat ylittävän kaupan kasvua. Mikäli arvonlisäverotuksen kohdistamisesta ostajan kotimaahan muodostuu laajempi käytäntö ja verkkomaksamisen maariippumattoman käsittelyn kehitys jatkaa kehitystään, uskoisin että myös suomalaisilla yrityksillä on hieman paremmat edellytykset pärjätä kansainvälisen verkkokaupan kilpailussa", toteaa Maksuturvan perustaja ja toimitusjohtajana toimiva Mikael Smeds.

 

Lataa opas verkkokaupan raportointiin 

Lue Mikaelin mietteitä suomalaisen verkkokaupan kilpailukyvystä jo vuodelta 2013 »

 Mikael,rajattu-jpg-1Mikael Smeds
Kirjoittaja on Maksuturvan toimitusjohtaja ja toinen perustajista.

Topics: verkkokauppalaki

Uusinta Twitterissä