80-7. Tämä on tulosluku Suomen hyväksi. Tosin ei jalkapallossa tällä(kään) kertaa, vaan on olemassa toinen asia missä suomalaiset ovat selkeästi saksalaisia edistyneempiä, nimittäin lomamatkojen varaamisessa netistä. Suomalaisista matkan varaa netissä jopa 80 %, saksalaisista vain 7 %. Mistä näin suuri ero kahden eurooppalaisen maan välillä voi johtua?

Perinteiset matkatoimistot ovat vähentyneet reilusti suomalaisessa katukuvassa. Saksassa perinteet pitävät pintansa matkatoimistojen lisäksi muun muassa erilaisten erikoiskauppojen muodossa. Liha ja leipä saatetaan edelleen ostaa eri erikoiskaupoista, kun taas suomalainen ostaa mielellään kaikki tarvittavat yhdellä reissulla supermarketista. Saksalainen lienee luonteeltaan konservatiivisempi, kun me suomalaiset olemme valmiita ottamaan käyttöön uusia tapoja toimia.Matka-TV

Ennen kuin matkatoimistot siirtyivät suuressa määrin nettiin, kävi matkaa suunnitteleva hakemassa matkatoimistosta paksut esitteet, tai oikeastaan kirjat, jokaisen matkanjärjestäjän kohteista. Mitä todennäköisimmin nämä opukset vietiin ensin kotiin, jossa niitä selailtiin perheen kanssa, taiteltiin sivuja hiirenkorville niistä kohdista jotka haluttiin löytää myöhemmin, ja ehkä valittiin muutama vaihtoehtoinen matkakohde. Sitten kävi tie takaisin paikalliseen matkatoimistoon, jossa yhdessä virkailijan kanssa vertailtiin kohteita ja varattiin matkat.

Nykyään ei matkasta haaveilevan tarvitse tietää matkatoimiston aukioloaikoja eikä tallustella paikan päälle marraskuun pahimmassa räntäsateessa. Matkakohteisiin tutustutaan kesken työpäivän, bussimatkalla mobiilisti ja ostopäätöskin syntyy vähän samaan malliin kuin lottolapun jättäminen verkkopalvelussa.

Näiden lukujen valossa tulin siihen tulokseen, että kyllä me suomalaiset olemme itse asiassa ihan edistyksellistä kansaa kun vaan puhutaan oikeasta lajista.
 

Tilastot ovat matkanjärjestäjäkonserni TUI Groupin tilastosta. TUI:lla on vuosittain yli 30 miljoonaa matkustajaa 31 eri maasta.

 


Kirjoittaja:
Viivi Ahlqvist
Maksuturva Group Oy
etunimi.sukunimi@maksuturva.fi

Topics: verkko-ostaminen, matkatoimistot, verkkokauppa

Uusinta Twitterissä