Automatian tänään julkistaman Siirto-palvelun on mahdollista syrjäyttää kaikille tutut pankkien verkkomaksupainikkeet nykyaikaisemmalla teknologialla. Uuden teknologian myötä avainlukulistoja ei tarvitse kantaa mukanaan, mutta kuitenkin rahan saa liikkumaan omalta pankkitililtä vaikkapa ystävälle tai verkkokaupalle.

Suomalainen verkkomaksaminen on tunnettu siitä, että kuluttajat ovat tottuneet maksamaan verkko-ostoksensa oman pankkinsa verkkomaksupainikkeella. Osuus verkkomaksupainikkeilla maksetuista verkko-ostoksista on Suomessa poikkeuksellisen korkea – jopa 60-90 % toimialasta riippuen. Verkkomaksupainikkeilla voi sanoa olevan edelleen eräänlainen monopoliasema, jota mikään muu maksutapa ei ole vielä pystynyt horjuttamaan.

Mobiilimaksamisen käsite on ollut esillä suomalaisissa tiedotusvälineissä jo 90-luvun lopulta asti. Jo 2000-luvun alussa moni asiantuntija povasi mobiilimaksamiselle rajua kasvua. Sitä ei ole vieläkään tullut! Olisiko nyt aika?

Tähän asti todennäköisin haastaja kotimaisille verkkomaksupainikkeille on ollut luottokortilla maksaminen, tai jos tarkkoja ollaan niin maksukortilla maksaminen. Korttimaksaminenhan sisältää myös Debit-puolen, joka veloitetaan/varataan tililtä reaaliaikaisesti. Debit-puoli ei kuitenkaan ole kasvattanut suosiotaan verkko-ostosten maksutapana. Kenties syynä on niinkin yksinkertainen asia, ettei monikaan tule ajatelleeksi, että maksukortin kääntöpuolella on erillinen numerosarja Debit-maksamiselle. Korttimaksaminen ei kuitenkaan ole reaaliaikaista vastaanottajan näkökulmasta, eikä sitä voi siten täysin verrata edes verkkomaksupainikkeilla maksamiseen, jossa raha lähtee tililtä heti.Automatian tiedotustilaisuus 16.11.2016, Clarion Helsinki

Suomessa on kuitenkin tänään 16.11.2016 laitettu liikkeelle maksamisen uusi aikakausi, joka luo pohjan pankkien verkkomaksupainikkeiden korvaamiselle uudella teknologialla. Itse arvioin, että tämä uuteen EU-standardeihin (PSD2 - Payment Service Directive 2) pohjautuva maksamisen teknologia kasvaa suosituimmaksi verkkomaksamisen maksutavaksi viidessä vuodessa, eli vuoteen 2022 mennessä.

Aamulla Automatian tiedotustilaisuudessa halusinkin kysyä samaa koko yleisön edessä - eli, että koska Suomen suurimmat pankit, eli Nordea ja OP sekä Automatia uskovat Siirto-palvelun ohittavan suosiossaan perinteiset pankkien verkkomaksupainikkeet. Saimme arvovaltaisen yleisön edessä kuulla seuraavat vastaukset pankkiammattilaisilta:

Nordean Jussi Mekkonen totesi, että vuoteen 2020 mennessä.

OP:n Kristian Luoma pisti vuoden paremmaksi, eli vuoteen 2019 mennessä.

Automatian Marko Vilo arvioi, että oikein tehtynä tämä voi toteutua jopa loppuvuoteen 2018 mennessä.

Mikäli Jussi, Kristian ja Marko haluavat täsmentää näkemystään, suosittelen olemaan yhteydessä minuun. En nimittäin antanut heille paljoakaan miettimisaikaa ja piti vähän provosoidakin, että pankkien edustajilta saatiin ennusteet vuodesta. Oli hienoa saada näiden rautaisten pankkiammattilaisten ennusteet tulevaisuuden kehityksestä. Arviot jäävät nyt historiankirjoihin tämän blogikirjoituksen muodossa. Nyt vaan odotellaan että miten käy. Tai no, eihän se ihan niin mene, vaan tässä on todella paljon tekemistä – onhan maksulaitoksen toimiluvan omaava Maksuturva ilmoittanut olevansa mukana Siirto-palvelun 1. aallossa. Työ alkaakoon ja maaliskuu 2017 on pian täällä, jolloin palveluita pitäisi olla kuluttajien käytössä. Vastahan kaksi kuukautta sitten toimme ensimmäisenä kotimaisena maksulaitoksena verkkokauppojen ulottuville MobilePay-maksutavan, joka on saanut erittäin lämpimän vastaanoton.

 

Mikael Smeds

Kirjoittaja on Maksuturvan toimitusjohtaja ja toinen perustajista. Ennen Maksuturvan perustamista Mikael työskenteli 9 vuotta OP-ryhmässä kehittäen kotimaisia ja eurooppalaisia maksamisen ratkaisuja,

Aiheeseen liittyvää uutisointia:

Kauppalehti 16.11.: Suomalaispankit ottavat käyttöön uuden kännykkämaksujärjestelmän
HS 16.11.: Suurimmat pankit tuovat reaaliaikaisen kännykkätilisiirron käyttöön heti maaliskuussa
Tekniikka&Talous 16.11.: Maksut myös matkapuhelimella - Otto-automaatit laajenevat mobiiliin
MTV3 16.11.: Uudenlainen järjestelmä tulossa: Keväällä voi siirtää rahaa kännykästä kännykkään

 

 

 

Topics: mobiilimaksaminen, PSD2, verkkokauppa, siirto-palvelu

Uusinta Twitterissä