Eurostatin toukokuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat Euroopan ahkerimpia nettikaupan hyödyntäjiä, varsinkin lentolippujen varaamisen suhteen. Tutkimuksen mukaan 90 % kaikista lentomatkoista ja lähes 65 % kaikista suomalaisten tekemistä majoitusvarauksista tehdään verkossa.

Mikä nettikaupasta sitten tekee niin suositun matkailualalla? Uskon, että yksi vahva vaikutin on inhimillinen tarve unelmoida ja haaveilla. Verkossa voi surutta heittäytyä upporikkaaksi ja rakentaa itselleen unelmamatkan, vaikkapa maailman ympäri. Kukapa ei haluaisi joskus asua hienoimmissa hotelleissa keskellä maailman metropoleja tai ylellisessä lomakohteessa valkoisen hiekan ja palmupuiden ympäröimänä. Kuvia ja kuvauksia löytyy niin ammattilaisten kuin satunnaisten matkailijoiden tuottamina, joten unelmille on helppo antaa siivet.

Vaikka unelmoiminen onkin mukavaa ja joskus tuiki tarpeellistakin, on hyvä pitää mielessä muutama asia, joilla saattaa olla merkitystä matkan onnistumisen kannalta.

1. Tiedä mitä varaat

”Moni kakku päältä kaunis” on vanha sanonta, joka varsinkin matkustaessa saattaa osoittautua turhankin todeksi. Netti on pullollaan erilaisia varaus- ja välityspalveluita matkailijan yleisimpiin tarpeisiin – lentomatkoihin, majoitukseen, autonvuokraukseen ja erilaisiin retkiin. Palveluiden välillä on kuitenkin eroja, joista kannattaa olla hyvin perillä ennen kuin tekee varauksen.

Esimerkiksi majoitusta varatessaan kannattaa hotelliin tutustua 2-3 eri palveluntarjoajan kautta. Hotellin omat sivut ovat pääsääntöisesti hyvä lähtökohta tutustumiselle. Ne sisältävät usein kattavimman kuvauksen hotellin palveluista, tasosta ja tyylistä. Näitä lukiessa kannattaa kuitenkin miettiä, mitä jätetään kertomatta tai näyttämättä.

Majoitusvarauksiin erikoistuneet palvelut, kuten Booking.com, Hotels.com, Momondo.com, jne. sisältävät hotellin oman kuvauksen lisäksi myös kyseisessä hotellissa majoittuneiden matkustajien arvioita ja kommentteja paikasta ja palveluista. Näitä lukiessa kannattaa muistaa, että jokainen arvio ja kommentti pohjautuu henkilökohtaiseen kokemukseen – yksi pitää yhdestä, toinen toisesta.

Jos matkustat enemmän, opettele tunnistamaan, minkä palvelun kuvaukset vastaavat parhaiten sinun kokemustasi. Tämä helpottaa seuraavan matkan suunnittelua ja majoituksen valintaa.

2. Anna itsellesi tilaa

Moni meistä elää hyvin hektistä elämää, jossa erilaiset suorituspaineet ohjaavat meitä enemmän tai vähemmän tiedostetusti valinnoissamme. Sama toimintatapa saattaa hiipiä myös mukaan loman tai matkan suunnitteluun, jolloin matkaan tulee ahdettua liikaa aktiviteetteja tai siirtymisiä. Omasta kokemuksesta tiedän, että matkaan tulee aina muutoksia, jolloin on vain hyvä, että niihin pystyy mukautumaan.

Tutustu siis huolella varaus- ja peruutusehtoihin, sillä niillä saattaa olla ratkaiseva merkitys lomasi tai ainakin lomabudjettisi kannalta. Ennakkoon maksetut sitovat varaukset saattavat olla merkittävästi edullisempia kuin joustavat varaukset. Joten jos tiedät varmuudella, että suunnitelmasi pitävät, voit säästää niiden avulla sievoisen summan. Ennakkoon maksetusta varauksesta voi kuitenkin olla käytännössä mahdotonta saada rahojaan takaisin. Matkavakuutus saattaa sairastapauksen muuttaessa suunnitelmia osoittautua erittäin hyväksi ideaksi.

3. Hyödynnä ammattilaisen apua

Kuten alussa lainaamani tutkimustulos osoittaa kuljemme nettikaupasta varaamisen ja ostamisen eturintamassa. Vaikka matkan suunnittelu, siitä unelmoiminen ja nettisurffailuun uppoaminen saattaa olla mukavaa, on se myös aikaa vievää ja joskus jopa turhauttavaa. Kukaan meistä ei ole kaikkien alojen erikoisammattilainen, joten kannattaa muistaa, että matkustamiseenkin liittyen on olemassa ammattilaisia.

Matkatoimisto veloittaa yleensä pienen toimisto- tai toimitusmaksun hoitaessaan asioitasi, mutta lopputulos saattaa olla paljon parempi kuin mihin olisit itse päätynyt. Matkatoimistovirkailijalla on usein paljon laajempi lähestymistapa matkustamiseen kuin satunnaisella matkailijalla, jolloin moni pieni mutta olennainen seikka saattaa tulla paremmin hoidettua.

Matkustaminen avartaa. Siksi sitä kannattaa harrastaa omien mieltymyksien ja mahdollisuuksien mukaan. Nettikauppa on tuonut lähes koko maailman syliisi – miksi et siis tutkisi sitä lähemmin?

Happy trails!

 

Lataa esimerkki verkkokaupan toimitusehdoista

Topics: matkatoimistot, nettikauppa

Uusinta Twitterissä